Porstua

Porstua

PORSTUAN TARINA

kirjoittanut Eeva-Liisa Tamski 14.5.2022

”Kalevalan mukaan aikojen alussa oli vain vettä ja ilmaa, eikä maailma ollut vielä muotoutunut. Ainoa olento oli Ilmatar, joka uiskenteli alkumeressä. Maailman ensimmäinen lintu, sotka, teki pesän Ilmattaren polvelle ja muni seitsemän munaa, joista maailma rakentui.”

Aloittaessani yrittäjyyden 1.1.1997 halusin itselleni toimitilan, josta tulisi oma maailmani. Kuljin pitkin mikkeliläisiä katuja, katselin toinen toistaan hohdokkaampia liikehuoneistoja, lueskelin erilaisia kylttejä ja valomainoksia, pujottelin tietoverkon sivuilla. Alati ihmettelin ihmisten kyvykkyyttä, upeita kielikuvia ja sitä hoksaavuutta, jota he olivat löytäneet nimetessään firmojaan. Oma toimitilani sijaitsi vanhassa, eteläsavolaisessa, 1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa, aivan keskustan tuntumassa. Mietiskelin mistä minä löytäisin sopivan nimen sille.

Kirjaston paperintuoksuisilta hyllyiltä löysin savolaisen sanakirjan. Koska talo oli vanhimpia mikkeliläisiä kerrostaloja ja koska se sijaitsi nimenomaan Savossa, päätin tutustua teokseen tarkemmin. Katseeni kiinnittyi mielenkiintoisiin, joskus varsin humoristisiin sanoihin ja niiden selityksiin. Yksi ylitse muiden alkoi piirtyä toistamiseen mieleeni: porstua – eteinen. Kun olemme lähdössä, lähdemme usein juuri eteisen kautta. Siinä valitsemme reitin, jota pitkin kuljemme kohti päämääräämme.

Muutaman päivän kuluttua huomasin ajattelevani, että vertauskuvallisesti työlläni on samankaltainen tehtävä kuin eteisellä, porstualla. En voi päättää asiakkaiden puolesta, mitä tietä heidän tulisi kulkea, mutta voin aina tarjota vaihtoehtoja, malleja tai keksiä heidän kanssaan uusia keinoja elämän ratkaisuihin. Lopulta he itse valitsevat reitin, mitä pitkin kulkevat päämääriinsä. Vanha, savolainen sana oli saanut uuden merkityksen. Aloin kutsua toimitilojani Porstuaksi ja perustimme myös Porstua ry:n.

Tänä päivänä, yli 25 vuotta myöhemmin Porstua on muotoutunut noin 15 yrittäjän yhteisöksi. Yhteisön yrittäjät ovat tunnettuja luotettavuudestaan ja monipuolisesta osaamisestaan sosiaalipalvelujen, koulutuksen, työnohjauksen ja terapian palveluntuottajina. Eeva-Liisa ja Seppo Tamski työskentelevät yhä Porstuassa. Lähivuosina tulee aika ylpeänä luovuttaa Porstuan yrittäjäyhteisö nuorempien huomaan. Uusi kasvutarina on alkamassa.

TOIMIPISTEET

Porstuakonttori Mikkeli

Savilahdenkatu 10, Mikkeli

Porstua Rouhialankatu

Rouhialankatu 4 c 7, Mikkeli

Porstua Pieksämäki

Keskuskatu 12, Pieksämäki

Porstua Werstas

Mikonkatu 13 C, Mikkeli

Toimitiloja vuokrataan sovitusti myös ulkopuolisille kokous-, koulutus-, esitys- ja juhlatilaksi hintaan 20-25 €/h (sisältää alv 24%), minimiveloitus neljältä tunnilta.
Tiloissa on yöpymismahdollisuus yhteistyökumppaneille. Yöpymisestä sovitaan aina erikseen.

 

Tiedustelut ja varaukset

Petteri Naumanen
040 777 9896
petteri.naumanen@porstua.fi